RFE-2024-177

Behandlet av Reklamasjonsnemnda for Eiendomsmeglingstjenester 24. mars 2025.

Jan Eivind Norheim, leder
Line Rollve Røstad, oppnevnt av Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendom Norge
Kristoffer Sørlie, oppnevnt av Forbrukerrådet

Innklaget:                      Puls Eiendomsmegling AS (Nordvik Grünerløkka)

Saken gjelder:              Meglers undersøkelses- og opplysningsplikt. Krav om erstatning

Sakens spørsmål og bakgrunn
Høsten 2022 kjøpte klagerne en andelsleilighet formidlet av innklagede meglerforetak. Etter overtakelsen, oppdaget klagerne at leiligheten manglet automatisk lekkasjestopper på kjøkkenet. Dette hadde megleren ikke opplyst om i forbindelse med kjøpet. Spørsmålet er om megleren har brutt sin undersøkelses- og opplysningsplikt, samt om dette gir grunnlag for erstatning. Klagerne krever 12 000 kroner i erstatning.

Nemnda kom til at klagen ikke førte frem.

Fagansvarlig hos innklagede er eiendomsmegler.

Partenes syn på saken

Klagerne har i korte trekk anført:
I forbindelse med en reparasjon av et blandebatteri, oppdaget klagerne at kjøkkenet manglet automatisk lekkasjestopper. Da klagerne kjøpte boligen, var dette verken opplyst om i salgsoppgaven eller tilstandsrapporten. Megleren har således forsømt sin undersøkelses- og opplysningsplikt.

Det bemerkes at automatisk lekkasjestopper på kjøkken har vært pålagt siden 2010, samt at leilighetens kjøkken og hvitevarer ble oppgradert i 2018.

Dersom klagerne hadde visst at kjøkkenet manglet automatisk lekkasjestopper, ville de vurdert leiligheten annerledes. Dette som følge av utbedringskostnader og økt risiko for vannskader.

På bakgrunn av det ovennevnte, krever klagerne 12 000 kroner i erstatning fra meglerforetaket.

Innklagede har i korte trekk anført:
Meglerforetaket kan ikke se at meglerens undersøkelses- og opplysningsplikt omfatter hvorvidt det er automatisk lekkasjestopper på kjøkkenet. Under salgsprosessen informerte verken selgeren eller takstmannen om at dette manglet, og det foreligger således ikke holdepunkter for at megleren i kraft av sin undersøkelsesplikt skulle ha oppdaget dette. Det vises her til egenerklæringsskjema av 15. mai 2022, samt tilstandsrapport av 11. mai 2022.

Det er forståelig at situasjonen oppfattes uheldig, men med hensyn til informasjonen som var tilgjengelig for megleren på salgstidspunktet må undersøkelses- og opplysningsplikten anses overholdt.

Det bemerkes at eventuelle mangelskrav etter avhendingsloven må fremsettes for selgeren. Videre bemerkes det at klagernes erstatningskrav er udokumentert, og at nemnda således ikke kan ta stilling til dette.

Reklamasjonsnemnda bemerker:

Saken gjelder påstått brudd på meglers undersøkelses- og opplysningsplikt, samt krav om erstatning.

I saksfremstillingen er partenes anførsler gjengitt i hovedsak. Nemndas medlemmer har fått alle sakens dokumenter.

Nemnda har kommet til at megler ikke har forsømt sin undersøkelses- eller opplysningsplikt, jf. eiendomsmeglingsloven § 6-7.

Nemnda legger til grunn at det er krav om lekkasjestopp for boligen, ettersom kjøkken og hvitevarer etter det opplyste ble oppgradert i 2018, og krav om automatisk lekkasjestopp har vært pålagt siden 2010. Det er ingen holdepunkter for at megler har visst at lekkasjestopp ikke var montert, og det er ikke holdepunkter for at selger har opplyst om at dette manglet. Dette er verken nevnt i selgers egenerklæring eller i tilstandsrapporten.

Spørsmålet er dermed om megler skulle ha undersøkt dette på eget initiativ. Nemnda kan ikke se at meglers undersøkelsesplikt strekker seg så langt. Det fremgår i NOU 1987: 14 at side 73 at «[u]t over vanlig besiktigelse bør det normalt ikke pålegges megleren noen plikt til å undersøke eiendommen med tanke på eventuelle mangler». Nemnda kan etter omstendighetene ikke se at megler hadde noen foranledning til å undersøke dette nærmere.

Klagen fører etter dette ikke frem.

Avgjørelsen er enstemmig.

Konklusjon

[Klagerne] gis ikke medhold.